Novetats

Llevadores casolanes del segle XX

Núñez Galván, Laura (2015) Llevadores casolanes del segle XX. Pràctiques, coneixements i vivències d’un ofici. Barcelona, Bellaterra ed., 200 pàg.

veure ressenyaDynamis: Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque Historiam Illustrandam

Vol. 35, Núm. 2 (2015)

veure revistaObra botànica i mèdica de Pedani Dioscòrides Anarçabeu

L’obra botànica i mèdica de Pedani Dioscòrides Anarçabeu es pot consultar a la Biblioteca Nacional d’Espanya a l’adreça:

http://bdh-rd.bne.es/viewer.vm?id=0000037225

Recomanem també aquesta altra adreça:

http://dioscorides.eusal.es/dioscoridesInteractivo.php

Arnau de Vilanova

Expositio super aphorismo Hippocratis «In morbis minus», ed. and intro. Michael R McVaugh;

Repetitio super aphorismo Hippocratis «Vita brevis», ed. Michael R. McVaugh, intro. Michael R. McVaugh and Fernando Salmón

Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia XIV

Barcelona: Fundació Noguera/Universitat de Barcelona, 2014

ISBN: 978-84-9975-568-7

El més recent volum publicat (vol. XIV) de les Arnaldi de Vilanova Opera Medica Omnia (AVOMO) ofereix l’edició i anàlisi històrica dels dos únics comentaris d’Arnau de Vilanova sobre els Aforismes d’Hipòcrates. A diferència dels seus col·legues a la Universitat de Montpeller, Arnau ni comentà sobre la sèrie completa d’aforismes, ni en desenvolupà una anàlisi en forma de quaestiones, sinó que només abordà alguns aforismes. Actualment només es conserven els comentaris a dos d’ells: “In morbis minus” (Aph. II.4) i “Vita brevis” (Aph. I.1). El comentari a l’aforisme “In morbis minus” el va compondre a mitjans dels anys 90 del segle XIII tot destacant que en aquest es condensaven unes normes generals que haurien de guiar tota actuació mèdica. No ha sobreviscut cap còpia manuscrita d’aquest comentari i l’edició hi presentada es basa en les edicions impreses renaixentistes. L’edició del comentari a l’aforisme “Vita brevis” utilitza les fonts manuscrites preservades, el que ha permès corregir-ne el text corrupte que ofereixen les edicions impreses renaixentistes de les Opera arnaldianes. Fins ara, el text renaixentista havia estat utilitzat sense tenir en compte que més d’una cinquena part de l’original havia estat intencionadament eliminat per un copista poc escrupolós i que una part important del text ofert com a genuïnament arnaldià per les premses renaixentistes, pertanyia en realitat a la Metafísica d’Aristòtil. La present edició ofereix per primera vegada el text original complet la redacció del qual per als seus estudiants Arnau conclogué el 1301. El comentari a aquest aforisme descriu amb gran detall com ha d’actuar el metge davant un nou pacient, tot guiant al lector en els diferents passos, des de l’establiment d’una diagnosi fins a la prescripció terapèutica. La comparació entre els dos comentaris resulta especialment il·lustrativa de com en tot just dos anys, la confiança d’Arnau en l’existència d’unes regles generals per a la pràctica mèdica, es va matisar amb la incorporació en pla d’igualtat d’altres circumstàncies contingents condicionants del maneig de cada pacient particular. A més de l’edició i introducció històrica a cadascú dels comentaris, el volum, tot seguint les normes generals de la col·lecció de les AVOMO, inclou indexes topo-onomàstic, terminològic i codicològic.

Revista Asclepio.

Ja està disponible el vol 67, (nº 1), 2015 de la revista Asclepio

"L'obra de Santiago Ramón y Cajal".

Exposició virtual al CRAI Biblioteca de Medicina | CRAI UB

veure informació

Revista Dynamis.

Darrer número d'Dynamis (Volum 35 (1), 2015)

Descarregar l'Index

Medicina rural de guerra i postguerra. Biografia del doctor Josep Frigola Taberner (1915 - 2009)

Editorial: Brau Edicions, 2015

Autor: Jom Friser

"Medicina rural de guerra i postguerra. Biografia del doctor Josep Frigola Taberner (1915 - 2009)", de Jom Friser (pseudònim del seu fill Josep Maria Frigola Serra, catedràtic de física i química. L'autor fa un relat biogràfic de les experiències i vida professional del seu pare des de la guerra a la democràcia. Editorial: Brau Edicions, 2015.

El seguro de salud privado y público en España. Su análisis en perspectiva histórica

ISBN: 978-84-16272-49-5

Editorial: Prensas de la Universidad de Zaragoza

Autores: Pons Pons, Jerònia; Vilar Rodríguez, Margarita

Colección: Ciencias Sociales, 108

En este libro se estudia desde la perspectiva de la historia económica el desarrollo de la cobertura sanitaria en España implementada por el Estado, el mercado, la familia y la sociedad civil desde finales del siglo XIX hasta la actualidad. Se toman como referencia las etapas internacionales básicas sobre el desarrollo del seguro de salud, aunque destacando las particularidades del caso español, en especial las divergencias posteriores a la guerra civil y durante el franquismo, cuando España se alejó de los comportamientos de los países más desarrollados que estaban gestando un modelo sanitario vinculado al Estado de bienestar. La obra, que pretende contribuir al debate actual sobre el modelo sanitario y su gestión pública y/o privada, hace hincapié en el elevado coste de recursos humanos y financieros que se han invertido históricamente y que no pueden ni deben infravalorarse a la hora de realizar reformas coyunturales o con miras a corto plazo.

The Spanish Influenza Pandemic of 1918-1919; Perspectives from the Iberian Peninsula and the Americas.
Edited by María-Isabel Porras-Gallo & Ryan A. Davis. University of Rochester Press. 2014

ISBN: 9781580464963

Els textos d'aquest volum volen dilucidar aspectes específics de la pandèmia que han rebut una atenció mínima fins ara, incloent el control social, el gènere, la classe, la religió, la identitat nacional, i les reaccions de la medicina militar a la pandèmia i la relació amb la medicina civil.

The Spanish Influenza Pandemic

Roda contínua de formació i consens. LES SOCIETATS DE L'ACADÈMIA
La Societat Catalana d'Història de la Medicina: orígens i trajectòria

Autor: Lluís Guerrero

Societat Catalana d'Història de la Medicina. Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. Barcelona.

Annals de Medicina, vol. 97, núm. 4 de 2014

Revista Asclepio.

Darrer número d'Asclepio (vol 66, Nº2, 2014)

La xarxa hospitalària a Catalunya durant la Guerra Civil (1936 - 1939)

L'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut "Simeó Selga i Ubach" (COMB) ha editat el seu volum 19è: "La xarxa hospitalària a Catalunya durant la Guerra Civil (1936 - 1939)", l'autor del qual és Carles Hervás i Puyal. L'edició ha estat patrocinada per Mútua Manresana de Previsió Social i el COMB.

Consta de 236 pàgines amb il·lustracions, i els índex onomàstics i toponímics. Recull tots els centres i dispositius sanitaris estables o circumstancials del front i la rereguarda, n'indica la titularitat, el temps que van durar, el metge responsable i l'equip assistencial, com també el tipus d'activitat que duien a terme. Els interessats en l'adquisició es poden posar en contacte amb el correu manresa@comb.cat.

Descarrega el document

Revista Dynamis.

Darrer número d'Dynamis (vol. 34 (2) / 2014)

Colección Fuente clara. Estudios de cultura sefardí

Nº 27.- Daniel de ávila Gallego. Diálogo del colorado. Interpretación académica de la escarlatina. Edición, introducción y notas de Pilar Romeu Ferré. 304 p. (24 x 17 cm).

ISBN 978-84-940083-6-8.

Preu: 70 €

Pilar Romeu Ferré pone con esta obra al alcance de los investigadores la edición crítica de la obra aljamiada de principios del siglo XVII (1601) Diálogo del coloradode Daniel de ávila Gallego, un médico sefardí de origen converso.

El Diálogo del coloradoes una obra clásica, tanto de la literatura sefardí como de la literatura hispánica. Es, además, una obra rara, pues es una de las pocas aljamiadas que se conservan del siglo XVII. Su rareza mayor estriba en que sólo se conoce a través de un único ejemplar que se ha conservado en la Biblioteca Ets Haim de ámsterdam (Holanda).

No tenemos muchos datos sobre el autor. En la declaración de principios se confiesa judío, filósofo y médico. Dice luego que fue alumno de Juan Bravo y Rodrigo de Soria en la Universidad de Salamanca, y que en el momento en que escribió el Diálogo era joven, ejercía la medicina, y estaba en Salónica, donde acabó sus días. Todo ello hace pensar que se trata de un descendiente de conversos, de origen español o portugués, que decidió mudarse a Oriente para profesar la fe judía.

Aunque se sabe de la existencia de manuscritos sefardíes de tema médico, el Diálogo del coloradoes el primer tratado aljamiado que conocemos publicado. Describe el origen, la sintomatología y los remedios apropiados para una "nueva" enfermedad: la que él denomina mal colorado y que Tommasino de' Bianchi, llamado Lancellotti (1503-1554), denominó por primera vez male da sacarlatinaen su Cronaca Modenese. De ahí el subtítulo añadido de "Interpretación académica de la escarlatina".

Las distinciones claras entre viruela, sarampión y escarlatina no comenzaron a establecerse definitivamente hasta el siglo XVI. Por ello, esta resulta ser la primera monografía dedicada exclusivamente a esta enfermedad.

Tirocinio. c/ dels Cavallers 56, 1º 1ª. 08034 Barcelona (España)

Tel.: (34) 93 204 58 72.
Fax: (34) 93 204 26 20.

e-mail. tirocinio@tirocinio.com

Revista Asclepio.

Darrer número d'Asclepio (vol 66, Nº1, 2014)

Revista Dynamis.

Darrer número d'Dynamis (vol. 34 (1) / 2014 [disponible 05/03/2014])

Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque Historiam Illustrandam. Granada.

ISSN: 0211-9536

eISSN: 2340-7948

Depósito legal: GR. 419-1981.

Disponible en accés obert el primer quadern del volum 34 de la revista Dynamis

Llibre recomanat

Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria

Autor: Jordi Algué i Sala

Editorial: Temes de Súria, núm. 7.

Preu: 22€

Es pot demanar al Centre d'Estudis del Bages.

Llibre recomanat

Nuestros fundadores y maestros en 1935

Autor: Alfons Fernández Sabaté

Fernàndez Sabaté, A. (2013): Nuestros fundadores y maestros en 1935 y 1947. Sociedad Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología. 586 pàgs. Madrid. Aquest llibre conté també una panoràmica de l'especialitat des del Món Antic fins avui, amb alguns aspectes de l'àmbit de la medicina catalana. S'adjunta també la portada de l'exposició que es celebrà a Madrid en ocasió del 75è aniversari de la SECOT .

Llibre recomanat

Medicina i gènere. La incorporació de la dona a la medicina

Autor: Ramon Trullenque i Peris

ISBN: 978-84-7822-638-2

Preu: 14€

El Dr. Ramon Trullenque i Peris, cirurgià i historiador, ha publicat el llibre "Medicina i gènere. La incorporació de la dona a la medicina". 333 pàgines. Alfons el Magnànim Ediciones. València, 2013. Tracta d'aquest tema al llarg del segle XX.

L'editorial del CSIC ofereix gratuïtament el llibre.

"La acción médico-social contra el paludismo en la España metropolitana y colonial del siglo XX"

Autors: Esteban Rodríguez Ocaña, Rosa Ballester Añón, Enrique Perdiguero, Rosa María Medina Domènech i Jorge Molero Mesa.

Any de publicació: 2003.

Col·lecció: Estudios sobre la Ciencia.

Enllaç: http://libros.csic.es/product_info.php?products_id=401

Revista Asclepio.

Darrer número d'Asclepio (vol 65, Nº2, 2013)

Llibre recomanat.

(2013) De les iguales a la cartilla. El regiment de la cosa pública, la medicalització i el pluralisme assistencial a la Vall d'Aro, Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Temes d'Etnologia de Catalunya; 24), 365 p.

Autor: Josep M. Comelles, Sílvia Alemany, Laura Francès.

De les iguales a la cartilla estudia el procés de medicalització d'una zona molt concreta del Baix Empordà, la Vall d'Aro, que engloba els municipis de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d'Aro i S'Agaró i Santa Cristina d'Aro, amb el propòsit d'explicar a través d'un estudi de cas una realitat més global: entendre què significà a Catalunya el pas d'una medicina plural, que combinava el saber experimental amb altres formes d'atenció, a l'hegemonia de la biomedicina actual.

De retruc, la monografia vol també desmitificar la concepció que el món rural a la Catalunya anterior al franquisme era un desert mèdic. El període estudiat en aquest llibre va des de l'edat mitjana fins al 1967, any de la promulgació de la Ley de Bases de la Seguridad Social. La recerca recollida i analitzada en aquest llibre ha estat coordinada des del Museu d'Història - Espai del Metge i de la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, i forma part del programa de recerca Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Nadala 2013

Llibre recomanat

L'empremta dels científics. Sis estudis biogràfics de científics de Torelló

Autor: Pasqual Bernat

ISBN: 978-84-15672-05-0

"L'empremta dels científics. Sis estudis biogràfics de científics de Torelló", obra escrita per Pasqual Bernat en el marc de la Memòria de la Borsa d'Estudis i Treballs de Recerca de l'Ajuntament de Torelló. Entre les sis biografies hi ha les dels metges Pau Balmas, Josep Coll i Dorca, Salvador Badia i Andreu i Lluís Thomasa de Subirà, i del farmacèutic Francesc Xavier Vergés. També hi ha la de l'astrònom i matemàtic Onofre Jaume Novellas. Aquests conjunt de biografies transcendeix l'interès local sobre científics nats a Torelló, i és de lectura recomanable.

Revista Dynamis.

Ha aparegut el volum 33 (2), de 2013, dedicat als paleontòlegs catalans i la paleoantropologia, i també a temes miscel·lanis d'història de la medicina.

Llibre recomanat

Temps de guerra.

Autor: Francesc Fontbona Vázquez. 102 pag. Edit. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013.

Preu: 12€

El metge Francesc Fontbona Vázquez, nascut a BCN el 1913, morí tambá a BCN el 25 d'octubre de 1998. Era nebot del metge Josep Fontbona i Ventosa. Llicenciat en medicina a BCN el 1936. Horroritzat pel caos sorgit en esclatar la guerra de 1936 deixà escrites unes memòries sobre aquell temps. Participà en les activitats de la cinquena columna i fou detingut pel SIM, i passà a la "txeca" del carrer Vallmajor, de la que en va fer una descripció. Aquestes memòries han estat ara editades en el llibre Temps de guerra (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013). tá 102 pàgines i el seu preu és de 12 euros. Es va casar amb Teresa de Vallescar.

Llibre recomanat

El Sindicat de Metges de Catalunya. Un exemple de perseverança en la defensa de la medicina i el país.

Autor: Josep Lluís Martín i Berbois. 148 pp. Edit. Afers. Barcelona, 2012.

Preu: 19€

ISBN: 978-84-92542-72-7